24. 08. 2021.

Подели:

У легалном товару скривена непријављена и кривотворена роба

Цариници су у сарадњи са полицијом, 18. августа 2021. године на граничном прелазу Градина, у једном камиону, поред пријављеног товара, открили и део непријављене робе, као и оне за коју постоји сумња да повређује право интелектуалне својине.

Прекршај је откривен током ноћи када је на ред за редовну контролу на улазу у Србију пријављен камион панчевачких регистарских ознака којим је управљао српски држављанин.

Камионом је превожен товар текстилне робе и спортске обуће из Турске за увозника из Панчева, али је након упућивања на детаљан преглед откривено да се у товару налази више робе од онога што је у документацији пријављено, те да у случају готово 2.000 артикала постоји сумња да је реч о копијама познатих робних марки. 

Да би успели ово да констатују, цариници су морали да истоваре цео камион и преброје све артикле упоређујући их са бројем пријављеним у поднетој документацији, што је понекад посао који може потрајати данима.

Овога пута, у товару чија је укупна тежина готово 23 тоне, откривен је део који је споран, што због непријаве, што због чињенице да постоји сумња у аутентичност робних марки. Вредност тог дела товара процењена је на око 700.000 динара.

Међу затеченим производима било је и пуно оних са ознакама познатих робних марки, што указује на могућу повреду права интелектуалне својине. Најбројнији међу њима били су дечји одевни предмети, портикле и сл.

Брендови чија је ознака потенцијално злоупотребљена су ''Disney'', ''Mickey Mouse'', ''Minnie Mouse'', али и ''Nike'', ''Tommy Hilfiger'', ''Moncler'', ''Louis Vuitton'', ''Dolce i Gabanna'', ''Emporio Armani'' и др.

Подсећамо да посао цариника није да утврди да ли је нешто оригинална роба или не, већ да на основу низа параметара посумња да се ради о копијама и обустави царински поступак, чиме практично онемогућава да се таква роба нађе на тржишту, док се о њеном статусу не изјасни овлашћени заступник бренда.