28. 10. 2022.

Подели:

Чувајте се интернет превараната!

Службеници царинско-поштанских испостава, али и они који раде на граници, сведоци су све чешћих превара са интернета, а жртве изнуде новца су примаоци наводних пошиљака из иностранства, које садрже скупе поклоне или пак велики новац освојен на сумњивим лутријама и наградним играма.

Дрскост превараната иде дотле да се грађанима обраћају у име царинске службе Србије, било лажним представљањем у име Управе царина или навођењем адреса царинских испостава као места за преузимање наводних награда или пошиљака, притом захтевајући измиривање дажбина у врло кратком временском року. Ако вам се деси да добијете такав мејл, прво чега треба да се сетите је да Управа царина не организује никакве наградне игре, да обавештења Управе царина стижу путем електронске поште са званичног домена carina.rs, а не са популарних бесплатних сервиса за електронску пошту (gmail, yahoo итд.), као и да вам Управа царина званично обавештење никада неће послати преко друштвених мрежа. 

Лажна обавештења о приспелим пошиљкама, као и она о наводним наградним играма су познато средство превараната у којима се врло често се злоупотребљавају имена јавних институција, јер оне представљају гарант сигурности. Осим тога, ако је реч о пошиљци, рок за чување пакетских пошиљака је 30 дана, а не неколико сати, а ако нешто заиста треба да се преузме на прелазу, о томе би вас свакако обавестио овлашћени царински службеник. Стога, не наседајте на наводе о ''кратком року за уплату дажбина'', како најчешће стоји у таквим електронским порукама. 

Већ смо упозоравали на случај госпође која је позвала прелаз Хоргош како би преузела аутомобил марке Смарт који је наводно освојила на наградној игри, као и на случај преварених грађана којима је речено да су освојили Ладу Ниву. У оба случаја као адреса за преузимање наводне награде била је наведена адреса граничног прелаза Хоргош, а услов да се награда преузме била је хитна уплата ''трошкова поштарине за пословну документацију'' у износу од око 25 евра. Чим смо објавили информацију о томе на друштвеним мрежама и преко медија, Инстаграм странице са којих су грађанима стизала таква обавештења – угашене су. Оштећени су само они који су пожурили да уплате наведену суму без претходне провере, зато:  

Проверите адресу и веродостојност сајта са кога стиже обавештење, покушајте да контактирате организатора игре тј. пошиљаоца за више информација и обавезно избегавајте дељење личних података, нарочито бројева кредитних картица и банковног рачуна. Уколико вас електонска пошта упућује на неку од царинско-поштанских или граничних испостава, њихове контакте можете пронаћи на сајту Управе царина Србије https://www.carina.rs/o-nama/carinarnice/kontakti-carinarnica.html

У оваквим онлајн преварама мета су ваши лични подаци који се касније могу злоупотребити на различите начине. Зато будите обазриви и размислите да ли сте учествовали у некој наградној игри, јер ако нисте, онда није логично ни да очекујете награду, као што није логично ни да било какве дажбине буду обрачунате у страној валути, у доларима или еврима, јер је у Републици Србији званично средство плаћања динар. 

Најсигурније је да се у оваквим ситуацијама обратите полицији и пријавите случај.