18. 08. 2009.

Подели:

На Бајмоку заплењен текстил вредан 1 милион и 700 хиљада динара

 

На Бајмоку заплењен текстил вредан 1 милион и 700 хиљада динара

Координираном вишемесечном акцијом царинских служби Србије и Мађарске, 18.08.2009. године, контролом регионалног пута од граничног прелаза Бајмок ка насељу Бајмок, успешно је заустављено кријумчарење текстилне робе вредности око милион и 700 хиљада динара.

Кријумчарење текстилном робом је пресечено дубинском контролом регионалног пута од граничног прелаза Бајмок ка истоименом насељу, заједничком акцијом цариника и колега из Регионалног центра за пограничну полицију. Том приликом заустављено је прво возило ВW Пассат, суботичких регистарских ознака, којим је управљала. В.Ж. Након само пет минута заустављено је и друго возило марке ВW Венто, такође суботичких регистарских ознака, којим је управљао И.Г, док су Ћ.Р. и В.С, приметивши да су претходна два возила заустављена, покушали да побегну тзв. летњим путем - преко њива, али у томе нису успели.

 

Сва четири возила, препуна разне мушке и женске гардеробе су уз пратњу враћена на гранични прелаз Бајмок, а возила и откривена роба су привремено задржани.

Укупна вредност задржане текстилне робе процењена је на око 1.700.000 динара, док је вредност задржаних возила процењена на 960.000 динара.

Поменутом акцијом откривено је да су у кријумчарење текстилном робом били умешани и службеници државних органа, два радника Управе царина и два радника МУП-а. За два царинска службеника одређен је полицијски притвор у трајању до 48 сати. Против возача су покренуте прекршајне пријаве, док ће јавни тужилац одлучити да ли ће бити покренуте кривичне пријаве против припадника Управе царина и МУП-а.

 

Ова акција представља први конкретан резултат у борби против сиве економије и почетак реализације Акционог плана мера и активности који је у ту сврху донела Радна група формирана од стране председника Владе Републике Србије.

Истрага ће бити проширена након размене доказних материјала са царинском службом Републике Мађарске, након чега ће се добити права слика о размерама кријумчарене робе као и о лицима која су учествовала у овим недозвољеним, а по државу и привреду изузетно штетним радњама.