20. 12. 2013.

Подели:

Задржано 2 тоне играчака и пола тоне батерија

 

Задржано 2 тоне играчака и пола тоне батерија

Цариници су 19.12.2013. године, прекинули царински поступак за готово 16.000 играчака за које се сумња да су кривотворене и у истом товару открили готово пола тоне непријављених батерија. Товар је пореклом из Кине, а у Београд је стигао из ријечке луке.

 

Контролишући смештање робе у јавно царинско складиште у близини аутопута Београд – Загреб, цариници су прегледом товара од преко 10 тона увидели да постоји значајна разлика у количини пријављених и истоварених батерија. Убрзо се испоставило да се  уместо пријављених 5.000, у контејнеру налазило преко 43.000 батерија. Како је реч о непријављеној роби, цариници су покренули прекршајни поступак, а роба је привремено задржана.

 

Истовремено су уочили да и у остатку товара који су чиниле дечје играчке, постоји очигледна разлика у квалитету робе. Тако је утврђено да од товара тешког преко 10 тона, за око 2 тоне робе постоји сумња да повређује право интелектуалне својине, односно да се не ради о оригиналним играчкама наведених робних марки.

 

Подсећамо да су пре само неколико дана цариници спречили увоз преко 18.000 играчака пореклом из Кине за које такође постоји сумња да повређује право интелектуалне својине. Чињеница је да су играчке актуелна роба у време новогодишњих и божићних празника, те су вероватно због тога и прекршаји са овом врстом робе сада чешћи.

 

Царинска служба, независно од доба године, усмерава озбиљну пажњу на сузбијање дотока кривотворене робе, пре свега због тога што је небезбедна. Треба знати да кривотворену робу не прати документација која би потврдила исправност и квалитет производа.